En clau local

Visita a l’Espai Pedrolo: un nou recurs educatiu

 Espai_Pedrolo_1  Espai_Pedrolo_2

La visita que el CRP va programar pel professorat el passat dia 27 d’octubre, ha tingut com a objectiu presentar un nou recurs. Va anar a càrrec d’Adelais de Pedrolo, filla de l’autor, i de Carme Bergés, directora del Museu Comarcal de Cervera, responsable del projecte museogràfic.

Al castell de Concabella, a la Segarra natal de Manuel de Pedrolo s’acaba d’obrir aquest nou espai que, a través de l’exposició permanent “Pedrolo, més enllà dels límits”, ens convida a la reflexió a partir de l’obra crítica, sincera i sempre compromesa d’aquest prolífic escriptor. S’hi  troba, també, el seu fons documental obert a la recerca i la investigació.

La visita es va aprofitar per conèixer breument un altre espai del castell, “Els secans de Lleida”, de la mà de Dolors Pont, dinamitzadora de l’equipament. Veieu el cartell de l’activitat que s’inclou dins el marc del VIIIè Pla de Dinàmica educativa.

Visita a l’antiga Sikarra i al Museu Josep Castellà (Els Prats de Rei)

El passat dia 21 d’octubre  ha tingut lloc la jornada anual dedicada al coneixement i difusió dels recursos de la comarca, dedicada en aquesta ocasió a visitar l’antiga ciutat ibèrica de Sikarra i el Museu Josep Castellà (Els Prats de Rei), territori considerat dins els límits de la Segarra històrica (actualment Anoia).

La visita ha estat guiada pels arqueòlegs Pere Tardà (de Catpatrimoni.com) i David Garcia (professor de la Universitat de Barcelona) i s’inclou dins el VIIè Pla de dinàmica educativa.

Cal recordar que la darrera excavació del mes d’abril en el nucli antic d’Els Prats, ha posat al descobert un tram de la imponent muralla de l’antiga ciutat ibèrica de Sikarra (s. V aC) i, alhora, ha fet possible finalment relacionar les conegudes làpides romanes, el propi jaciment ara localitzat i la famosa moneda Sikarra (actualment exposada al Museu de Cervera), fet sense precedents que situa la Segarra entre les comarques documentades més antigues de Catalunya.

Prats_Rei_1_red

Prats de Rei 02_red

Visita al nou Museu de Guissona Eduard Camps

El passat dia 23 d’octubre  ha tingut lloc la jornada anual dedicada al coneixement i difusió dels recursos de la comarca, dedicada en aquesta ocasió a visitar el nou Museu i al Parc arqueològic de Guissona.La visita ha estat guiada pel Josep Ros, director del Museu i arqueòleg

El nou Museu de Guissona Eduard Camps va ser inaugurat el setembre de 2011. És un museu especialment dissenyat per entendre, mitjançant la combinació d’objectes reals, textos, fotografies, recreacions i audiovisuals, l’antiga ciutat romana de Iesso. Tantmateix, el parc arqueològic, que es troba just al costat del Museu, permet una visita in-situ per fer-se una millor idea de la magnitud i la importància de la societat romana a partir del segle I aC.

L’acte s’inclou dins el VIè Pla de dinàmica educativa.

Visita_Guissona

Visita al Centre d’Interpretació dels Castells del Sió

ConcabellaEl passat dia 1 de juny va tenir lloc la jornada anual dedicada al coneixement i difusió dels recursos de la comarca, dedicada en aquesta ocasió a visitar el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió, a Concabella.

La visita va anara a càrrec de Carme Bergés, directora del projecte museogràfic del Centre, historiadora de l’art i directora del Museu de Cervera.

El Centre d’Interpretació dels Castells del Sió ens ofereix els paràmetres per entendre una part esencial de la nostra història: l’expansió feudal sobre Al-Andalus, la creació d’una línia defensiva cristiana i la pervivència del regim senyorial a l’època moderna.

L’acte s’inclou dins el IV Pla de dinàmica educativa.

Visita i dossier de l’església de Santa Maria

 Presentació Dossier Sta Maria 008

El passat dia 31 de maig va ser presentat oficialment el nº 3 de la col·lecció de Materials didàctics per al coneixement del Patrimoni comarcal, dossier de la sèrie “Coneguem”, dedicat a l’església de Santa Maria de Cervera.

L’acte es va fer coincidir amb la visita anual de difusió de recursos de la comarca, que aquest cop va ser guiada per M. Teresa Salat, historiadora de l’art.

Són autores del dossier M.Pilar Blasco, Laura Fernández, M. Àngels Montané i Mariona Solé. Es troba disponible en format imprés al CRP de la Segarra, fins exhaurir les existències.

Sortida per l’itinerari de la L-2, la Guerra civil a la Segarra

El passat dia 27 d’abril va tenir lloc la tradicional sortida de primavera, dedicada a la divulgació entre el professorat de recursos educatius existents a la comarca.

En aquesta ocasió, el professor Jordi Oliva Llorens que, a més, és autor de la guia sobre la Línia L-2. Itinerari dels espais de la Guerra Civil a la Segarra, va ser l’encarregat de fer les explicacions al grup. L’itinerari va seguir els mateixos indrets que ja estan senyalitzats, partint des de Cervera fins a Concabella i de retorn a la capital comarcal.

Us convidem a recordar, virtualment, l’itinerari recorregut

L-2 Itinerari Guerra Civil a la Segarra

Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra

“Línia L-2. Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra” és un projecte de divulgació dels diferents indrets comarcals que van marcar els esdeveniments més propers del conflicte, que s’inscriu dins els Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya.

S’estan finalitzant els treballs de senyalització del recorregut que, partint de Cervera (Clot dels Àubens), passa per Concabella, el “Camp d’Aviació” (prop de l’Aranyó), els afores del Canós i tornada a Cervera (Cementiri, passeig Balmes i Universitat).

Més informació: Oficina de Turisme del Consell Comarcal (C/Major, 115, Cervera. Tn. 973. 531 303), www.memorialdemocratic.net i www.lasegarra.org.

En relació amb aquest tema podeu visitar també:

http://www.mapadelamemoria.com/

l2guerra1.jpg

Nova proposta: Espai d’Interès natural del Llobregós

espaillobregos.jpg Acaba d’aparèixer una nova proposta de recorregut per la vall del riu Llobregós. L’entorn compta amb l’únic espai protegit de la comarca de la Segarra (PEIN), de 1190 ha. (termes de Sanaüja, Biosca i Massoteres).

Es proposen 3 itineraris circulars (senyalitzats i amb panells temàtics) per recorrer a peu o en btt: Ruta de les Gesses, Ruta del molí del Cava i Ruta de l’Aubaga i la Solana. El futlletó està molt ben editat, amb una cartografia magnífica.

Més informació: Oficina de Turisme comarcal (973.531 303), www.lasegarra.org i www.llobregos.net.