En clau local

Conferència de la Dra. Carme Timoneda

El dia 28 de novembre ha tingut lloc, a la Sala Francesc Buireu (Cervera), la conferència de la Dra. Carme Timoneda sobre el tema “Una visió pràctica de les dificultats d’aprenentatge”. La Dra. Timoneda és  professora titular, a la UdG, de Diagnòstic en Educació del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona i  Presidenta de la Fundació Carme Vidal Xifre de Neuropsicopedagogia.

La xerrada, que era la segona del Cicle de conferències programat per al curs actual, 2016-17, ha servit també per assenyalar celebració del 25è aniversari del CREDA Lleida, entitat que ha col·laborat en la seva organització, al costat del CRP-Servei Educatiu de la Segarra. A l’ensems, el CREDA exposa el seu treball i trajectòria, al vestíbul de la Biblioteca Josep Finestres de Cervera, fins el dia 9 de desembre. A la conferència hi han assistit una seixantena de persones, la major part docents de tots els nivells educatius dels centres de la comarca.

L’activitat ha desenvolupat el tema del cervell com a òrgan implicat directamente en l’aprenentatge. Els avenços en neurologia demostren que els “engranatges” cerebrals de cognició i l’emoció afecten en el fet que es produeixi o no l’aprenentage i les característiques d’aquest.

Accedir a la presentació i al video “Com aprèn el nostre cervell”.

 

Dia de la Ciència 2016: La ciència en primera persona

 bloc_ciencia_2016

En el marc de la 21ª Setmana de la Ciència, el dia 16 de novembre ha tingut lloc a la Sala Francesc Buireu de Cervera, una conferència sobre el tema “La diversitat de l’ADN entre els humans, un llegat global de migracions i mestissatge” a càrrec del Sr. Àlex Mas, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del CSIC-Universitat Pompeu Fabra. L’activitat s’ha adreçat a una setantena d”alumnes de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat dels centres d’ensenyament secundari de Cervera (Institut La Segarra i Institut Antoni Torroja).

En la xerrada s’ha tractat de la gran semblança entre els humans, atès que de tota la seqüència d’ADN, només un 0,01% pot variar entre dues persones. D’aquesta petita part de l’ADN, el 98 % descriu les singularitats de cada persona i tan sols un 2% és diferent segons els orígens de cadascú. Tot i així, a través de l’estudi de diferències i semblances d’aquesta petitíssima part , podem dibuixar un gran arbre genealògic de tota la humanitat i reconstruir la seva història.

L’activitat està organitzada des del Departament d’Ensenyament i Centre de Recursos Pedagògics de la Segarra, en coordinació amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Conferència-taller sobre la rúbrica educativa

 Cartell_Marius_Serrano El proper dilluns 14 de març, a 2/4 de 6 de la tarda, a la Sala Franecesc Buireu (Cervera), en Màrius Serrano impartirà una conferència-taller sobre “La rúbrica, eina d’avaluació educativa”.En Màrius Serrano és mestre, autor del màster en “Enseñanza de las competencias” de la Universitat Ramon Llull.  És també Director de DOQUA, centre on-line de formació permanent del professorat.

L’activitat, que es pot considerar un apèndix de la que va impartir la Dra. Neus Sanmartí a començament de l’actual curs, constarà de dues parts: Una primera part en la que es desenvoluparà el concepte de rúbrica, com a eina d’avaluació pel professorat i l’alumnat; i una segona part en la que els participants construiran una rúbrica d’avaluació model que permeti avaluar el nivell d’assoliment de les competències del seu alumnat.

L’activitat, organitzada dins el PFZ del curs 2015-2016, compta amb la col·laboració de l’editorial Santillana.

Inscripció

Conferència sobre les emocions del professorat

 Cartell_Eva_Bach

El dia 23 de febrer, a les 6 de la tarda, a la Sala Francesc Buireu (Cervera), Eva Bach impartira la conferència “Les emocions del professorat”. L’Eva és pedagoga, mestra, escriptora, formadora de formadors, terapeuta i orientadora familiar. Especialista i investigadora en emocions, comunicació i relaciones humanes. Pionera i promotora de l’educació emocional en els àmbits familiar i escolar a Catalunya i en altres Comunitats Autònomes.

Columnista del Diari ARA, membre del Consell Assessor de la revista “Viure en família” i col·laboradora de diversos mitjans de comunicació.

Entre d’altres aspectes, tractarà la pròpia actitud educativa, el perfil de l’educador/a emocionalment competent, l’origen de les pròpìes emocions o les bases del benestar personal i professional docent

Organiza: Escola Mn. Josep Arques i CRP de la Segarra.