En clau local

Dia de la Ciència 2017: La ciència en primera persona

 image1_min

En el marc de la 22ª Setmana de la Ciència, el dia 15 de novembre ha tingut lloc a l’Institut Guissona, una conferència sobre el tema “L’ús dels boscos: origen i futur de la nostra societat” a càrrec del Dr. Sergi de Miguel, investigador Marie Sklodowska-Curie, a la UdL i col·laborador i ex-investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. L’activitat s’ha adreçat a una cinquantena d”alumnes de 3r i 4t d’ESO dels centres d’ensenyament secundari (Institut Guissona i FEDAC Guissona).

En la xerrada s’ha tractat de com la societat occidental emana dels boscos i de l’explotació dels mateixos com a origen de la Història, periode que s’inicia amb la constància escrita del desenvolupament humà. Una societat sortida dels boscos, i en un món de clima canviant, ha d’entendre la necessitat de conservar els ecosistemes forestals. En aquest sentit, la ciència haurà de mirar de dissenyar un futur com a societat sostenible.

L’activitat està organitzada des del Departament d’Ensenyament i Centre de Recursos Pedagògics de la Segarra, en coordinació amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Conferència de la Dra. Carme Timoneda

El dia 28 de novembre ha tingut lloc, a la Sala Francesc Buireu (Cervera), la conferència de la Dra. Carme Timoneda sobre el tema “Una visió pràctica de les dificultats d’aprenentatge”. La Dra. Timoneda és  professora titular, a la UdG, de Diagnòstic en Educació del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona i  Presidenta de la Fundació Carme Vidal Xifre de Neuropsicopedagogia.

La xerrada, que era la segona del Cicle de conferències programat per al curs actual, 2016-17, ha servit també per assenyalar celebració del 25è aniversari del CREDA Lleida, entitat que ha col·laborat en la seva organització, al costat del CRP-Servei Educatiu de la Segarra. A l’ensems, el CREDA exposa el seu treball i trajectòria, al vestíbul de la Biblioteca Josep Finestres de Cervera, fins el dia 9 de desembre. A la conferència hi han assistit una seixantena de persones, la major part docents de tots els nivells educatius dels centres de la comarca.

L’activitat ha desenvolupat el tema del cervell com a òrgan implicat directamente en l’aprenentatge. Els avenços en neurologia demostren que els “engranatges” cerebrals de cognició i l’emoció afecten en el fet que es produeixi o no l’aprenentage i les característiques d’aquest.

Accedir a la presentació i al video “Com aprèn el nostre cervell”.

 

Conferència-taller sobre la rúbrica educativa

 Cartell_Marius_Serrano El proper dilluns 14 de març, a 2/4 de 6 de la tarda, a la Sala Franecesc Buireu (Cervera), en Màrius Serrano impartirà una conferència-taller sobre “La rúbrica, eina d’avaluació educativa”.En Màrius Serrano és mestre, autor del màster en “Enseñanza de las competencias” de la Universitat Ramon Llull.  És també Director de DOQUA, centre on-line de formació permanent del professorat.

L’activitat, que es pot considerar un apèndix de la que va impartir la Dra. Neus Sanmartí a començament de l’actual curs, constarà de dues parts: Una primera part en la que es desenvoluparà el concepte de rúbrica, com a eina d’avaluació pel professorat i l’alumnat; i una segona part en la que els participants construiran una rúbrica d’avaluació model que permeti avaluar el nivell d’assoliment de les competències del seu alumnat.

L’activitat, organitzada dins el PFZ del curs 2015-2016, compta amb la col·laboració de l’editorial Santillana.

Inscripció

Conferència sobre les emocions del professorat

 Cartell_Eva_Bach

El dia 23 de febrer, a les 6 de la tarda, a la Sala Francesc Buireu (Cervera), Eva Bach impartira la conferència “Les emocions del professorat”. L’Eva és pedagoga, mestra, escriptora, formadora de formadors, terapeuta i orientadora familiar. Especialista i investigadora en emocions, comunicació i relaciones humanes. Pionera i promotora de l’educació emocional en els àmbits familiar i escolar a Catalunya i en altres Comunitats Autònomes.

Columnista del Diari ARA, membre del Consell Assessor de la revista “Viure en família” i col·laboradora de diversos mitjans de comunicació.

Entre d’altres aspectes, tractarà la pròpia actitud educativa, el perfil de l’educador/a emocionalment competent, l’origen de les pròpìes emocions o les bases del benestar personal i professional docent

Organiza: Escola Mn. Josep Arques i CRP de la Segarra.