En clau local

Projecte comú de lectura dedicat a Roald Dahl

Roald_Dahl

Es tracta del PCL del proper curs 2017-18. Anirà adreçat a tots els nivells (des de l’escola bressol fins a secundària). El CRP facilitarà una maleta amb diferents materials sobre l’autor per treballar aquest autor.

Serà un projecte obert i, per tant, el professorat podrà triar qualsevol  novel.la o conte seus. També hi ha la voluntat d’obrir aquest PCL a diferents llengües (català, castellà, anglès, francès…)  i a tots els nivells educatius (des de l’escola bressol fins a l’ ESO).

Es podran treballar els següents temes: l’autoestima, relacions néts-padrins, bons. dolent, grans. petit, la màgia, els somnis…

Tots els centres interessats en participar en el projecte ho haureu de comunicar al CRP (crp-segarra@xtec.cat).

Així mateix, informem que el proper curs 2017-18 hem preparat un taller, dins del PFZ de la Segarra, per potenciar un punt de trobada literària entre les etapes d’educació obligatòria (activitat codi 6080031608) . En aquest cas per dinamitzar la lectura d’aquest autor i per apropar les dues etapes educatives (primària i secundària).

Apadrinem el nostre patrimoni 2017-2018

Apadrinem 1

Apadrinem 2

Ruta “Poupular” de FEDAC Guissona al Pou de gel

El projecte “Apadrinem el nostre patrimoni” fomenta el coneixement dels elements patrimonials de l’entorn amb una actitud participativa de la comunitat escolar.

Es basa en la idea de l’apadrinament o adopció d’un element patrimonial per part del centre educatiu, que comporta donar-li valor i aprofundir en el seu coneixement des del punt de vista històric, artístic, cultural o científic i, alhora, fer que aquest coneixement sigui socialment rellevant; és a dir, arribi a la pròpia comunitat i a l’entorn de l’escola.

A la Segarra diversos centres s’hi han anat afegint.  FEDAC Guissona, el setembre de 2015 engegà un projecte sobre el El Pou de gel de la vila,  que és una obra protegida com a bé cultural d’interès local i molt apreciada com a espai emblemàtic i lloc habitual de passeig.

L’Escola Ramon Faus i Esteve de Guissona, des de fa tres cursos hi ha participat amb l’apadrinament del Ball de Bastons, recuperant danses que s’havien ballat fa uns 70 anys.

L’Institut La Segarra ha iniciat aquest curs un apadrinament sobre la fàbrica de farines de l’antic Sindicat Agrícola de Cervera i sa Comarca, obra de Cèsar Martinell, declarat Be d’Interès Nacional i Cultural des de 1976.

I, finalment, des de l’Institut Antoni Torroja s’ha començat a treballar en l’apadrinament del primer call jueu de Cervera, el call Jussà del carrer Major.

Si t’engresques a participar-hi, només ens ho has de dir. Et facilitarem tota la informació i t’ajudarem amb els tràmits.

 

Lliurament del XIV Premi comarcal de Treballs de recerca

1r_Premi_Ciencies 1r Premi_Humanitats XIV Premi Treballs_recerca

El passat divendres, dia 26 de maig, ha estat lliurat el XVIè Premi de Treballs de Recerca de Batxillerat de la Segarra, que té com a finalitat potenciar l’esperit de recerca i la creativitat científica en els alumnes de 2n de Batxillerat. L’acte ha tingut lloc lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Guissona.

A la convocatòria hi han participat 11 treballs d’alumnes de 2n de Batxillerat de tres instituts de la comarca. Els estudis han concorregut en dues modalitats: “Ciències i Tecnologia” i “Humanitats i Ciències Socials”.
Els primers premis han estat concedits als treballs de l’Institut Guissona i l’Institut La Segarra que duen per títol, respectivament, “Prototip d’un túnel de vent”, de Veronika Pavelyk i Pau Romeu Llordella i “Diàleg filosòfic sobre l’enigma del bé i del mal”, de Claudia Fernández Cabezas.

Els segons premis els han obtingut les recerques sobre “Lluís Llach, de cançó a mite”, de Marta Aldomà Boquet, i “Com s’escriu òrbita ?”, de Jana Farran Oliva, alumnes ambdues de l’Institut Antoni Torroja.

Finalment, els accèssits han estat atorgats als treballs “Som actors en el gran teatre del món. Estudis filosòfics i empírics sobre la tensió entre individu i societat” de les alumnes de l’Institut Guissona, Sara Marsol Montagut i Mar Grau Esteve, i “Print-bot” de Sergi Simón Balcells, de l’Institut La Segarra.

Ell Centre de Recursos Pedagògics de la Segarra es fa càrrec de l’organització, amb la col•laboració dels Instituts de la comarca i el patrocini del Consell Comarcal de la Segarra, dels Ajuntaments de Guissona i Cervera, i de l’Obra Social de La Caixa.

Conferència de la Dra. Mariona Grané

Imatge Conferència Grané

El passat dia 6 de març va tenir lloc, a la Sala Francesc Buireu (Cervera), la conferència de la Dra. Mariona Grané sobre el tema “La integració de les noves tecnologies dins les competències bàsiques”. La Dra. Grané és  professora de la Universitat de Barcelona en ensenyaments d’Educació i Comunicació Audiovisual. És també especialista en disseny i avaluació de webs i apps de formació i aprenentatge i en integració de les TIC en entorns educatius.

L’activitat desenvolupà la importància d’aconseguir una adequada integració de les anomenades “noves” tecnologies a l’hora de treballar les competències bàsiques en el desplegament del currículum. A més, va obrir un espai de reflexió que pot ajudar els centres i el professorat a integrar-les de manera satisfactòria, d’acord amb l’objectiu educador.

La xerrada va ser la tercera del Cicle de conferències programat per al curs actual, 2016-17. El cicle es tancarà el proper 8 de maig, amb la intervenció del pedagog de Reggio-Emilia, Gino Ferri.

 

Certamen de Treballs Escolars Granados: un músic universal

 Granados La convocatòria té caràcter participatiu –no competitiu- i s’adreça a tot l’alumnat dels centres educatius de les Terres de Lleida. L’objectiu principal és el foment del coneixement d e la figura d’Enric Granados entre l’alumnat de tots els nivells educatius.

Bases

En aquesta entrada anirem enllaçant els treballs que els centres de la Segarra vagin presentant, fins a l’octubre de 2017.

Tres alumnes de l’Institut La Segarra, estudiaran a Amèrica

foto Alba Tuset,Marina Riba, Alba Tuset Tres alumnes de l’Institut La Segarra de Cervera han estat becades per estudiar 1er de Batxillerat el curs 2017-2018 a Amèrica del Nord.

L’Alba Porta i la Marina Riba cursaran els seus estudis en un High School als Estats Units, i l’Alba Tuset ho farà a la província canadenca de Saskatoon.

El procés de selecció era realment molt exigent. Les beques les atorga la Fundación Amancio Ortega.  D’entre els aproximadament 10.000 candidats, només 500 alumnes d’arreu d’Espanya (un 5%) han estat finalment guardonats.

Els criteris de selecció han tingut en compte el seu brillant expedient acadèmic en el curs anterior així com també el seu bon nivell d’anglès, escrit i oral.

Formació araESCRIC

araescric

Al febrer, continua l’ Ara escric al Segrià i al Pla d’Urgell, amb seminaris a Lleida impartits per l’equip LIC per a Infantil, primària i secundària, sobre L’escriptura en un centre educatiu i  Activitats pràctiques d’escriptura.

Aquesta  formació està adreçada als centres que van seguir el cicle de conferències el curs 2015-16

Més informació

Conferència de la Dra. Carme Timoneda

El dia 28 de novembre ha tingut lloc, a la Sala Francesc Buireu (Cervera), la conferència de la Dra. Carme Timoneda sobre el tema “Una visió pràctica de les dificultats d’aprenentatge”. La Dra. Timoneda és  professora titular, a la UdG, de Diagnòstic en Educació del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona i  Presidenta de la Fundació Carme Vidal Xifre de Neuropsicopedagogia.

La xerrada, que era la segona del Cicle de conferències programat per al curs actual, 2016-17, ha servit també per assenyalar celebració del 25è aniversari del CREDA Lleida, entitat que ha col·laborat en la seva organització, al costat del CRP-Servei Educatiu de la Segarra. A l’ensems, el CREDA exposa el seu treball i trajectòria, al vestíbul de la Biblioteca Josep Finestres de Cervera, fins el dia 9 de desembre. A la conferència hi han assistit una seixantena de persones, la major part docents de tots els nivells educatius dels centres de la comarca.

L’activitat ha desenvolupat el tema del cervell com a òrgan implicat directamente en l’aprenentatge. Els avenços en neurologia demostren que els “engranatges” cerebrals de cognició i l’emoció afecten en el fet que es produeixi o no l’aprenentage i les característiques d’aquest.

Accedir a la presentació i al video “Com aprèn el nostre cervell”.

 

Dia de la Ciència 2016: La ciència en primera persona

 bloc_ciencia_2016

En el marc de la 21ª Setmana de la Ciència, el dia 16 de novembre ha tingut lloc a la Sala Francesc Buireu de Cervera, una conferència sobre el tema “La diversitat de l’ADN entre els humans, un llegat global de migracions i mestissatge” a càrrec del Sr. Àlex Mas, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del CSIC-Universitat Pompeu Fabra. L’activitat s’ha adreçat a una setantena d”alumnes de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat dels centres d’ensenyament secundari de Cervera (Institut La Segarra i Institut Antoni Torroja).

En la xerrada s’ha tractat de la gran semblança entre els humans, atès que de tota la seqüència d’ADN, només un 0,01% pot variar entre dues persones. D’aquesta petita part de l’ADN, el 98 % descriu les singularitats de cada persona i tan sols un 2% és diferent segons els orígens de cadascú. Tot i així, a través de l’estudi de diferències i semblances d’aquesta petitíssima part , podem dibuixar un gran arbre genealògic de tota la humanitat i reconstruir la seva història.

L’activitat està organitzada des del Departament d’Ensenyament i Centre de Recursos Pedagògics de la Segarra, en coordinació amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Formació permanent 2016-2017

  logo pfz 

 

 

 

Inscripcions:

El període general de sol·licituds és del 12 al 28 de setembre de 2016. Durant aquest període es pot anul·lar una sol·licitud o modificar la prioritat de l’activitat. Cal  l’identificatiu XTEC per formalitzar la inscripció.

Consulta d’adjudicacions:

Un cop finalitzat el procés d’assignacions es pot consultar l’assignació a partir del dia 10 d’octubre, a la pàgina de consulta de les meves activitats.

Oferta formativa del PFZ de la Segarra: a través del cercador d’activitats

 

 

3ª Mostra de pràctiques educatives de la Segarra

El proppassat dia 28 de juny ha tingut lloc la 3ª Mostra de pràctiques educatives de la Segarra, una jornada de caràcter biennal, organitzada pel CRP i pensada per a facilitar l’intercanvi d’experiències docents que es duen a terme en els centres d’ensenyament de la nostra comarca.

L’activitat s’ha desenvolupat a l’Antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera amb l’assistència d’una vuitantena de professionals de l’educació.

S’hi han exposat un total de dotze ponències, representatives del treball en nou centres, de Primària i Secundària,  que abasten diferents aspectes interdisciplinars que van des de com desenvolupar activitats d’Aprenentatge i servei fins a com organizar el contingut curricular des de la perspectiva de l’aprenentatge cooperatiu.

2_mostra_2014_B

Antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera

Projecte “De pati a jardí” a la Llar d’infants Patufet de Guissona

La Llar d’Infants Patufet acaba d’estrenar dos sorrals ben singulars. Han estat construïts amb materials de proximitat: grava, arena, argil·la i palla de la zona. Un cop els sorrals de fang es van eixugar, s’inicià la fase final, consistent en l’aplicació d’una capa de morter de calç amb pigments naturals, per tal de cobrir-los i  protegir-los, i alhora donar-los consistència i bellesa.

Els petitons es van meravellar, tot descobrint els detalls que s’hi han incrustat (miralls, pedres de colors, ampolles, pots…) i que ajuden a dibuixar formes, llums i ombres màgiques.

Els treballs han estat dirigits per un arquitecte bioconstructor de l’empresa Caseta de palla. La col·laboració de l’AMPA ha estat imprescindible, així com la d’amics i famílies d’ex alumnes que hi van donar un cop demà, sense oblidar el suport que Encís i l’Ajuntament de Guissona els han ofert. Podeu veure’n més imatges al seu facebook.

 Sorral_Patufet

AraMat

AraMat_web MALETA MATEMÀTIQUES AraMat

Conté 30 jocs i llibres que serveixen per treballar i estimular el desenvolupament mental, la concentració, la capacitat d’abstracció, la memòria, així com la capacitat de combinar i d’aplicar estratègies correctes, tot treballant l’espai, les associacions, les seriacions, la numeració, les mesures, el càlcul i el temps.

Aquest material s’adapta al contingut de la formació “Ara matemàtiques. Saber-ne més per ensenyar-les millor” (programa AraMat), impulsat pel Departament d’Ensenyament, que se suma al nou model de formació per competències ja consolidat.

Veure’n el contingut

Conferència-taller sobre la rúbrica educativa

 Cartell_Marius_Serrano El proper dilluns 14 de març, a 2/4 de 6 de la tarda, a la Sala Franecesc Buireu (Cervera), en Màrius Serrano impartirà una conferència-taller sobre “La rúbrica, eina d’avaluació educativa”.En Màrius Serrano és mestre, autor del màster en “Enseñanza de las competencias” de la Universitat Ramon Llull.  És també Director de DOQUA, centre on-line de formació permanent del professorat.

L’activitat, que es pot considerar un apèndix de la que va impartir la Dra. Neus Sanmartí a començament de l’actual curs, constarà de dues parts: Una primera part en la que es desenvoluparà el concepte de rúbrica, com a eina d’avaluació pel professorat i l’alumnat; i una segona part en la que els participants construiran una rúbrica d’avaluació model que permeti avaluar el nivell d’assoliment de les competències del seu alumnat.

L’activitat, organitzada dins el PFZ del curs 2015-2016, compta amb la col·laboració de l’editorial Santillana.

Inscripció

Bibliomaleta “Els animals”

 Bibliomaleta_Animals

Descripció: Maleta que conté 26 llibres relacionats amb el món dels animals, amb diferents tipologies textuals (uns de caire més descriptiu, altres en format de conte). A més, trobareu 3 contes escrits en romanès i 4 llibres d’un nivell més elevat que aporten una riquesa il·lustrativa.

Destinataris: Cicle Inicial

Disponibilitat: Un trimestre

Elaborada pel PEE en col·laboració amb l’Associació Amics del conte

Contingut

Bibliomaleta “Clàssics”

 Bibliomaleta_Classic Descripció: Aquesta maleta conté 21 contes clàssics, bàsicament tradicionals, i altres més recents.

Destinataris: Cicle Mitjà

Disponibilitat: Un trimestre

Elaborada pel PEE en col·laboració amb l’Associació Amics del conte

Contingut