En clau local

Dinamització

Xè PLA DE DINÀMICA EDUCATIVA (2016-2017)

El Pla de dinàmica educativa, actualitzat anualment, recull un seguit de propostes educatives que parteixen d’una triple vessant: la difusió dels materials del fons del CRP,  l’organització d’activitats pròpies i la coordinació d’altres activitats generades des de diferents institucions, fruit del treball en xarxa.

Logo_Mostra_practiques_educatives

MOSTRA DE PRÀCTIQUES EDUCATIVES DE LA SEGARRA

Amb caràcter biennal, des del CRP s’organitza una Mostra de pràctiques educatives, amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi de les experiències que s’estan duent a terme en els nostres centres.

Tothom qui ho desitgi pot divulgar la seva pràctica. S’intenta donar cabuda a la màxima diversitat de matèries i nivells.

La propera edició, la 4ª,  tindrà lloc el juny de 2018. L’Antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera va acollir la darrera edició, el juny de 2016.

web_cartell_xiii_premi_t_recerca_segarra

XIV PREMI COMARCAL DE TREBALLS DE RECERCA 2016-2017

Aquest guardó es convoca anualment, des del CRP, amb la finalitat d’incentivar i potenciar l’esperit de recerca i la creativitat científica en els alumnes de 2n de Batxillerat (veure’n les bases).

Compta amb la col·laboració d’institucions públiques comarcals (Ajuntament de Cervera, Ajuntament de Guissona, Consell Comarcal de la Segarra) i privades (Obra Social de La Caixa).

S’estableixes dues modalitats de participació: apartat de Ciències i tecnologia i apartat d’Humanitats i Ciències socials.

Bases 2017

 web_cartell_sortida_t_salat SORTIDA PEDAGÒGICA

El CRP organitza anualment una sortida per tal de donar a conèixer un nou recurs o un indret d’interès de la comarca. Té com a objectiu fonamental afavorir la descoberta i l’apropament didàctic dels centres educatius als aspectes culturals, socials i històrics que ens són més propers.

Aquest curs, el 28 de setembre, seguirem l’Itinerari del torrent Salat en una sortida guiada pels autors de la publicació.

L’objectiu, en aquesta ocasió, és divulgar entre el professorat la riquesa del patrimoni natural de la Segarra, a través del recorregut treballat en el primer número de la col·lecció digital Segarra Didàctics (veieu més avall, a l’apartat de publicacions pròpies.

Accediu al cartell l’activitat.

 2-bloc_dia_ciencia_2016 SETMANA DE LA CIÈNCIA 2016

En el marc de la “21ª Setmana de la Ciència”, el  dia 16 de novembre de 2016 ha tingut lloc lloc a la sala d’actes Francesc Buireu, una xerrada col·loqui “La diversitat de l’ADN entre els humans, un llegat global de migracions i mestissatge” a càrrec del Sr. Àlex Mas, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del CSIC-Universitat Pompeu Fabra. L’activitat ha anat adreçada als alumnes de 4t d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat dels dos Instituts de Cervera.

Paral·lelament, per iniciativa de l’ICE de la UdL en col·laboració amb el CRP de la Segarra, es programarà una  xerrada-taller (tema i ponent per concretar).

 game_over GAME OVER

La campanya GAME OVER és un programa de prevenció d’accidents que té com a objectiu sensibilitzar els joves amb la finalitat que desenvolupin comportaments responsables, adoptin actituds de prudència i prenguin les mesures de seguretat necessàries en conduir un vehicle de motor i en practicar activitats esportives , d’oci o les que comportin risc.

Per evitar o reduir tant com sigui possible el nombre d’accidents i, per tant, les lesions i les conseqüències catastròfiques que es deriven, l’Institut Guttmann, des de l’any 1991, va desenvolupar el programa de prevenció de lesions medul.lars i cerebrals “Stop al Cop”, actualment GAME OVER, que s’adreça als joves d’entre 14 i 18 anys, estudiants d’ESO, Batxillerat i cicles formatius dels centres d’ensenyament públics i privats de Catalunya.

Des del CRP es coordina aquesta activitat que es programa anualment en els tres Instituts de la comarca. Habitualment s’adreça a alumnes de 1r de Batxillerat de l’Institut Guissona i de 4t d’ESO de l’Institut A. Torroja.

 full_info FULL INFORMATIU SETMANAL

El CRP elabora un Full informatiu de difusió setmanal que recull i selecciona les informacions més rellevants que es van rebent o a les que té accés a través dels seus col·laboradors. La difusió es fa a través del correu electrònic adreçat a tot el professorat i centres de la comarca.

Està estructural en cinc seccions: Formació permanent, Inclusió i diversitat, Recursos i materials, Dinamització i innovació i Notícies d’àmbit local, comarcal i nacional.

Es tracta d’un dels serveis més ben valorats dels que s’ofereixen. Podeu consultar les estadístiques corresponents als darrers cursos: 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015.

Si el voleu rebre només cal que ens ho feu saber a traves de correu crp-segarra@xtec.cat.

 web_cataleg_16_17 CATÀLEG D’ACTIVITATS EDUCATIVES

El catàleg d’activitats educatives que el Consell Comarcal de la Segarra edita i ofereix a tots els centres educatius de la comarca arriba aquest curs a 6a edició.

Aquest catàleg recull totes les activitats educatives que s’ofereixen des de les diferents àrees de treball del Consell Comarcal, i des d’altres entitats que treballen a la comarca, amb l’objectiu de donar conèixer i entendre el nostre entorn, les instal·lacions comarcals, i altres punts d’interès de la comarca i rodalies.

Des del CRP s’impulsa la participació i, si s’escau, la coordinació d’activitats.

 museu_comarcal MUSEU COMARCAL DE LA SEGARRA

El treball en xarxa amb aquesta institució permet la col·laboració anual en diferents activitats. Aquest curs se’n preveu la dinamització de dues:

Jornada Un dia de conte: l’associació Amics del Conte en prepara una nova edició. Té per objectius incentivar l’hàbit de la lectura, potenciar la creativitat i posar a l’abast dels nens i les famílies eines per aprendre al mateix temps que ens divertim.

El Museu Comarcal de Cervera se suma a aquesta iniciativa amb el muntatge d’una exposició, pels volts del Dia del Conte, que és fruit del treball pedagògic amb les escoles. Tindrà lloc cap a la primavera de 2017.

El CRP hi contribueix a través de la seu paper coordinador dels centres a qui es presenta la proposta.

 expressart MALETES I CAIXES PEDAGÒGIQUES

Les maletes i caixes pedagògiques són eines que es posen a disposició del professorat amb la finalitat de donar suport a la programació d’aula. Veieu quines són les maletes  i caixes que actualment s’ofereixen així com les seves característiques.

També existeix la possibilitat de demanar “maletes a la carta” sobre un determinat tema.

A banda, l’entitat Seny Major, en col·laboració amb la tasca dels Seminaris de cultura popular que s’organitzen en els darrers anys dins el marc del PFZ, ofereix les seves pròpies maletes: Festa Major de Cervera i Festa del Santíssim Misteri i un seguit de materials descarregables des del seu web.

 Portada_Itinerari_Torrent_Salat PUBLICACIONS PRÒPIES SOBRE EL PATRIMONI COMARCAL

El CRP disposa d’un seguit de publicacions (en format paper) que s’ofereixen sense cap mena de cost fins exhaurir les existències, i que també són descarregables en línia.

Es tracta de facilitar materials didàctics posats al servei d’un millor coneixement de l’entorn propi.

Aquest curs 2015-2016 iniciarem la publicació, exclusivament en format digital, de la col·lecció Segarra Didàctics. El dia 16 de novembre de 2015 (Sala Francesc Buireu) serà presentat el primer número de la sèrie, dedicat a l’ “Itinerari del Torrent Salat“, un dossier didàctic amb el qual es pretén una aproximació al coneixement de l’entorn natural de la Segarra.

 dia_internacional_persones_amb_discapacitats DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

Relacionat amb la Setmana de la inclusió, el dia 28 de novembre de 2016 tindrà lloc, a la Sala Francesc Buireu, , una conferència adreçada al professorat que correrà a càrrec de la Sra. Carme Timoneda, professora de la UdG, qui tractarà sobre ”Una visió pràctica de les dificultats d’aprenentatge”, una part de les quals tenen a veure amb les persones amb discapacitat.

Icona_catàleg_eduCastell de Concabella_15_16

 CATÀLEG D’ACTIVITATS eduCASTELL DE CONCABELLA

El catàleg d’activitats educatives que des de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Segarra s’ha elaborat, ofereix a tots els centres educatius de la comarca tot un ventall d’activitats al voltant d’un recurs tan proper com és el castell de Concabella.

Es tracta d’una nova iniciativa que començà durant el curs 2015-2016.

El catàleg ofereix un total de 13 propostes, estructurades al voltant dels dos espais interpretatius del Castell. D’una banda, 8 activitats corresponen a l’espai “Centre d’interpretació dels castells del Sió”. De l’altra, 5 activitats es proposen des de l’espai “Centre d’interpretació dels secans de Lleida”.